Regionálne ľudové piesne a hudba – blok prednášok

V stredu  8. 11. 2017 usporiadalo Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, pre žiakov našej školy blok prednášok zameraných na tradičnú ľudovú pieseň a hudbu. V úvodnej  časti návštevy si študenti  prezreli aktuálne prebiehajúcu výstavu „Jedy v prírode“, prostredníctvom ktorej sa  oboznámili s vybranými jedovatými druhmi fauny a flóry.

Odborný pracovník múzea, etnológ múzea Mgr. Juraj Jakubík, študentov v prednáške oboznámil s ľudovou piesňou a hudbou nášho regiónu.  V prvej časti prednášky vysvetlil múzejný etnológ žiakom základnú terminológiu, vývoj a delenia  ľudovej piesne.

Záver návštevy múzea patril tvorivej dielni plstenia, na ktorej sa   študenti mali možnosť oboznámiť  s tradičnou technikou plstenia a sami si vyrobili originálne oplstené mydielka technikou plstenia, ktorá má bohatú históriu a s ľuďmi sa spája už tisícky rokov.

Na vzdelávacom dopoludní o ľudovej piesni a hudbe sa zúčastnilo 16 študentov 3. ročníka spolu s 2 vyučujúcimi, odbory: agropodnikanie a manažment regionálneho cestovného ruchu.

Write a comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.