Odborná prednáška – „Výroba, pestovanie a spracovanie ľanu“

Dňa 30. 09. 2019 sa konala na našej škole zaujímavá odborná prednáška spojená s exkurziou po odborných učebniach. Prednášajúcim bol  Ing. Jean Paul Trouvé, PhD. z Francúzska, genetik, šľachtiteľ, výskumník ľanu. Téma prednášky bola „Výroba, pestovanie a spracovanie ľanu.“ Z anglického jazyka do slovenského jazyka nám prekladal kolega Ing. Matej Jasenka, PhD.

Dozvedeli sme sa zaujímavé podrobnosti z pestovania, spracovania a šľachtenia tejto tradičnej rastliny. Mali sme si možnosť pozrieť dokumentárny film z výskumného prostredia vo Francúzsku ohľadom šľachtenia, genetiky ľanu, jeho sejbu, zber ľanových semienok, zber ľanových stoniek, spracovanie stoniek. Pri priadnom ľane vyrastá jedna hlavná stonka, ktorá je určená po ošetrení do pradiarenského priemyslu. Ľan je jednoročná rastlina. Špeciálnymi technologickými postupmi sa zo stoniek ľanu získavajú ľanové vlákna. Nepoužívajú sa chemické úpravy. Pri pestovaní ľanu sa tiež nevyužívajú žiadne pesticídy ani hnojivá.

V minulosti bol pre ľudí ľan jednou z veľmi dôležitých priemyselných rastlín. Ľan siaty patrí medzi staré kultúrne rastliny. Archeologické nálezy na našom území poukazujú na používanie ľanu, ľanových semien a textílii z ľanu už od začiatku 4. storočia, čo je jasným dôkazom využívania ľanu od nepamätiVyrábala sa z neho jemná látka, ktorá sprevádzala ľudí takmer celým životom. Bola súčasťou sviatočných odevov, posteľnej bielizneutierokobrusovzávesov a takmer každej textílie. Postupne naši predkovia začali ľan používať aj v kuchyni a neskôr zistili aj jeho blahodárne účinky na organizmus, preto ho začali využívať na liečbu viacerých ochorení.

Prednáška nám rozšírila rozhľad o tejto jednoročnej rastline. Napriek vyššej náročnosti pestovania ľanu, spracovania na výrobu ľanových vlákien a drahšej výrobe oproti bavlne je vďaka jeho vlastnostiam o ľan a výrobky z neho, veľký záujem

 

 

 

 

 

Vypracovala: Ing. Eleonóra Boocová

Write a comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.