Exkurzia Soľná baňa Wieliczka a vianočné trhy Kraków

Dňa 6. 12. 2019 sa uskutočnila exkurzia do blízkeho Poľska, konkrétne do mesta Wieliczka a do mesta Kraków.

Exkurziu organizovala trieda 1. V, pre triedu 3. MZ,  rodičov žiakov a pre študentov Univerzity tretieho veku, spolu 45 osôb.

Sprievodcovanie sme si zobrali na starosť my – žiaci I. V. Bola to pre mnohých prvá skúsenosť so sprievodcovskou činnosťou, však sme aj spali len 2 hodiny. Trasu sme si rozdelili a striedali sme sa pri mikrofóne počas cesty v autobuse.  Poučili sme žiakov zaujímavosťami z histórie a okolia, ba aj zo súčasnosti. Taktiež žiakov pobavila aj animácia, keď sme hádali význam niektorých poľských slov.  

Turistická trasa v Soľnej bani vo  Wieliczke, pamiatky UNESCO,  nás uchvátila. Prešli sme 3,5 km a 850 schodov v podzemí, spoznali sme techniku a technológiu ťažby soli používanú pred stáročiami. Ale najviac sa nám páčil najväčší kostol pod zemou na svete.

Z Wieliczky sa žiaci presunuli rovno do samotného mesta, ktoré priam dýcha históriou – mesta Kraków. V Krakówe žiaci mohli obdivovať hrad Wawel, v ktorom mali aj exkurziu. Žiaci boli prekvapení, keď v podzemí videli dve hrobky.

Po exkurzii Wawel sa žiaci presunuli na hlavné námestie, kde mohli žiaci obdivovať významnú historickú tržnicu Sukiennice, Baziliku nanebovzatia najsvätejšej panny Márie a Radničnú vežu.

Na námestí sa práve odohrávalo jedno z najvýznamnejších podujatí pre toto obdobie – Vianočné trhy. Žiaci sa nechali uniesť vianočnou atmosférou v Poľskom prevedení, kúpili si suveníry a taktiež nepohrdli ani vareným vínom.

Môj názor na exkurziu je veľmi pozitívny. Exkurzia sa mi veľmi páčila. Mali sme dobrý kolektív a to bol základ. Keďže pre mňa majú Vianoce veľký význam a ja stále verím v pravého ducha Vianoc, trhy v Krakówe boli pre mňa veľký zážitok. Vidieť vysvietené námestie, ozdobené stromčeky a cítiť po celom námestí vôňu pečiva, či už chleba alebo sladkého pečiva. No niečo famózne. No čo ma najviac potešilo, bolo to ako v tomto predvianočnom čase z toho námestia chrlilo priateľstvo a nikde nebolo ani jednej stopy po nenávisti a nepriateľstve. Nakoniec je pravda, že na Vianoce zabúdame na konflikty.

Z Poľska žiaci odchádzali plný radosti a zážitkov.

Za nádhernú exkurziu patrí naše veľké ďakujem pani profesorke Némethovej a žiakom 1. V triedy.

Write a comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.