Karina Terézia Smolková, študentka 3. K – v televíznej súťaži ZEM SPIEVA

V dnešnej pretechnizovanej dobe, keď mladí ľudia väčšinu času trávia na sociálnych sieťach znie priam neuveriteľne, že práve vďaka našej žiačke, Karine Terézii Smolkovej ožívajú staré zázrivské a terchovské piesne.

Na prvý pohľad nenápadné skromné dievča. Nevysoká tretiačka, študentka odboru kynológia, upúta svojou láskou a záujmom o regionálnu ľudovú pieseň.

Rozhodla sa, že zviditeľní svoj talent i kraj.

Karina je jednou zo súťažiacich v relácii ZEM SPIEVA.

Multitalent?

Bežný človek, ktorého baví hudba, dokáže hrať na jednom, možno dvoch, málokedy na troch hudobných nástrojoch. Karina hrá od svojich piatich rokov. Učarovala jej heligónka, ale postupne v sebe nachádzala nadanie, dnes dokáže hrať na 13-tich hudobných nástrojoch. Hovorí:,,..aby nezapadli prachom,” hrá na akordeóne, chromatike, terchovskej basičke, fujare, drumbli, klavíri, gitare…..

Lásku k hudbe jej vštepovali starí rodičia. Možno to bola práve hudba, ktorá jej spestrovala neľahké detstvo.

Karina mala šťastie, že stretla výborného učiteľa hudby, pána Miloša Bobáňa, s ktorým už teraz hrá v súbore Terchovec.

Všetko zlé, je na niečo dobré.

Hovorí sa, že ťažký osud človeka zocelí. Nie je tomu inak ani v prípade našej Kariny.

Svojich rodičov si sotva pamätá. Chýbajúcu rodičovskú lásku jej nahradili starí rodičia. Boli to práve oni, ktorí ju naučili prstoklad na harmonike, alebo vyhľadali pána Bobáňa, aby sa vnučke dostalo hudobného vzdelania.

,, Práve vďaka tomu, že som mohla vyrastať u starých rodičov, môj život nabral úplne iný smer, “ uviedla pre denník Nový čas Karina.

Každý hudobník vie, aký je sluch dôležitý. A ten našu tretiačku, budúcu kynologičku, zradil.

Zradil, ale neodradil. Problémy s uchom i bolesti spôsobujú, že počas hry začuje iný tón, musí si domýšľať slová, ktoré zle počuje. Na problém sa pozerá s úsmevom, pretože dodáva:,, Mám ešte jedno ucho a na to počujem, ako keby som mala dve.”

Na otázku, čo by odkázala svojim rovesníkom odpovedala:

,, Rada by som  im  odkázala, aby nezabúdali  na  svoju  minulosť a slovenskú kultúru. Je krásna a bohatá. Mrzí ma,  že v súčasnosti hľadajú  vzory veľmi ďaleko, pritom ich máme na dosah. “

Ak chcete vo finále vidieť ďalšie skvelé číslo od Kariny Terézie Smolkovej, podporte ju formou SMS – BEZ DIAKRITIKY – na číslo 6666 v tvare FINALE(medzera)Smolkova (*Cena spätnej SMS je 0,5 €, hlasovať sa dá len zo slovenského mobilného čísla)    

Vystúpenie Kariny v relácii Zem spieva:

https://www.youtube.com/watch?v=2jVAfP4Zw3I

 

Mgr. Alexandra Jambrichová          

Write a comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.