Forma, spôsob a organizácia štúdia: denné štúdium pre absolventov základnej školy

  1. Základné údaje
  • Dĺžka štúdia: 4 roky
  • Odbor je určený: dievčatám aj chlapcom
  • Podmienky prijatia: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť, vykonanie prijímacej skúšky (slovenský jazyk a literatúra, chémia)
  • Spôsob ukončenia štúdia: maturitná skúška
  • Doklad o vzdelaní: maturitné vysvedčenie; medzinárodný certifikát IES
  • Poskytnutý stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie; klasifikácia stupňov vzdelania podľa ISCED-3A

Teoretické vzdelávanie bude prebiehať v škole v klasických triedach a odborných učebniach:

  • Biológie a mikrobiológie
  • Chémie
  • Odbornej praxe,
  • Cudzích jazykov
  • Informatiky
  • Technológie spracovania
  • Spracovania mlieka
  • Ekonomiky
  • Účtovníctva
  • Praktické vyučovanie sa uskutoční vo forme učebnej, odbornej a individuálnej praxe
    v zmluvných potravinárskych firmách. Na dopravu žiakov slúži školský mikrobus.

Profil absolventa

  • cieľom je vzdelávanie a výchova kvalifikovaných odborníkov pre jednotlivé odvetvia potravinárskeho priemyslu, v 1. – 3. ročníku všeobecné potravinárstvo, v 3. a 4. ročníku zameranie na spracovanie mlieka
  • absolvent vie hodnotiť, kontrolovať a dohliadať na výrobu potravín
  • žiak sa pripravuje na zvládnutie základných úkonov v prevádzkových a laboratórnych podmienkach
  • uplatní sa pri výkone povolania technológa, majstra, laboranta, stredného manažéra
    v odvetviach potravinárskeho priemyslu, ako aj v oblasti kontroly potravín, v súkromnom podnikaní. Absolvent je schopný orientovať sa v problematike potravinárskej technológie,
    v problematike analýzy a hodnotenia potravín, potravinárskej legislatívy.

Vyučovacie odborné predmety

  • Ekonomika
  • Technológia
  • Analytická chémia
  • Strojníctvo
  • Automatizácia
  • Aplikovaná biológia
  • Mikrobiológia
  • Výživa a zdravie
  • Kontrola hodnotenia potravín
  • Podnikanie , obchod ,služby
  • Tovaroznalectvo
  • Hygiena a sanitácia
  • Odborná prax
  • Účtovníctvo
  • Aplikovaná informatika
  • Potravinárska legislatíva

 

  1. Pracovné uplatnenie absolventov:
  • v potravinárskom priemysle
  • distribúcii potravín
  • v obchode , službách, laboratóriách,
  • v kontrolných orgánoch – hygiena potravín
  • vo výskume
  • podnikaní
  • Možnosti ďalšieho vzdelávania: pomaturitné VOŠ vidiecka turistika
  • VŠ s prírodovedným zameraním
  • Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach
  • SPU Nitra
  • ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie

Leták študijného odboru potravinárstvo

Učebný plán od 1. 9. 2018_29_ potravinárstvo

Prezentácia 2940 M potravinárstvo