Exkurzia Oswiencim – Březinka – Krakow

Dňa 29. 03. 2017 sa žiaci II. L triedy a žiaci prvých, druhých a tretích ročníkov v počte 46 študentov zúčastnili exkurzie do bývalého koncentračného tábora Oswienčim v Poľsku, ktorý im umožnil lepšie sa zoznámiť s históriou 2. svetovej vojny. Koncentračné tábory patria azda k najtemnejším bodom na mape ľudskej civilizácie. Tvorili smrť a ľudia, ktorí tu trávili čas nezmyselnou prácou, končili v plynovej komore. Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol najväčší nemecký vyhladzovací tábor v dobe nacizmu postavený severne od Slovenska. Tábor fungoval plných päť rokov, od roku 1940 až po rok 1945, keď bol oslobodený. Niektorí z posledných väzňov mali obrovské šťastie že prežili, pretože ešte dodnes spomínajú na hrôzy nacistickej vojny. „Auschwitz“ sa stal symbolom holokaustu, genocídy asi 6 miliónov európskych Židov a ďalších obetí: Rómov, ruských a poľských nútených robotníkov, homosexuálov a ďalších „nepriateľov národného socializmu“. V roku 1979 bol koncentračný tábor zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva.

Program bol doplnený o návštevu Krakowa. Žiaci boli s priebehom exkurzie spokojní. Táto exkurzia v nich zanechala hlboké dojmy a dala im podnety na zamyslenie sa.

Pedagogický dozor: Mgr. Michaela Mravcová a Mgr. Silvia Melišová

 

Mgr. Michaela Mravcová

 

Write a comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.