Majstrovstvá sveta v Dogfrisbee v Americkej Georgii

 

Ak práve čítate tento článok, dovoľte mi, aby som sa Vám predstavila. Volám sa Katarína Smutná a som študentkou strednej odbornej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline. Mám 17 rokov a študujem 3. ročník odboru Veterinárne zdravotníctvo a hygiena.

Aj vďaka mojej škole som mala možnosť tento rok štartovať s mojím psom na majstrovstvách sveta v Dogfrisbee v Americkej Georgii.

Dogfrisbee je psí šport, pri ktorom hádžete psovi disky (lietajúce taniere). Tieto disky sú špeciálne vyrábané a prispôsobené pre psa. Nesmú mu žiadnym spôsobom znepríjemňovať tento krásny šport.

Mam štvorročnú čiernobielu Border kóliu, volá sa Vega, s ktorou sa tomuto športu venujeme už štyri roky. Počas nášho pretekania sme mali možnosť navštíviť rôzne krajiny a stretávať sa s ľuďmi z celého sveta, ktorí nám dodávajú stále nové a nové skúsenosti. Zúčastnili sme sa súťaži v Českej republike, v Poľsku, na Slovensku v Španielsku a máme za sebou už aj účasť v ďalekej Amerike.

Štartovať na majstrovstvách sveta v Amerike bol pre mňa vždy sen, za ktorým som sa snažila pracovať stále viac a viac. Vďaka môjmu trénerovi, ktorí nás podporuje a pomáha nám prekonávať vlastné hranice sa mi tento sen mohol splniť. Avšak vycestovanie do Ameriky so psom na tak veľké podujatie nebolo vôbec finančne jednoduché. Aj mojej škole vďačím za to, že nám istým podielom – finančným príspevkom pomohla k tomu, aby sme mohli reprezentovať Slovensko za „veľkou mlákou“.

A teraz k samotným majstrovstvám.

Konali sa v Amerike v meste Cartersville v Georgii v dňoch 27-28.10.2018

S Vegou sme štartovali v kategórii Freestyle Division II. a Pro Toss and Fatch. Obe kategórie sú určené pre začiatočníkov. Freestyle je o tom, že máte pripravenú zostavu na nejakú hudbu, počas ktorej predvádzať s prvky, ktoré sú predpísané a bodujú sa. K tejto disciplíne pripadá ešte jedno kolo Toss and Fatch, kde ide o to, hádzať psovi disky do diaľky na ihrisku, ktoré je rozdelené a na základe toho, kde pes dopadne vám budú udelené body. Ráta sa tu 5 najlepších chytených hodov. V tejto kategórii sa nám podarilo vybojovať 1. miesto. Je to pre nás obrovský úspech a neskutočná motivácia do ďalšej sezóny. V kategórii Pro Toss and Fatch išlo opäť o to hádzať psovi do diaľky na ihrisko rozdelené na zóny. V tejto kategórii sme sa umiestnili v Top 20 tímoch z celého sveta.

Sú to pre nás veľmi veľké úspechy a sme radi že sme takto mohli reprezentovať Slovensko v Amerike.

     

Write a comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

One Comment

  • Dolnikova 18. novembra 2018
    Reply

    Za dcéru aj ja touto formou chcem veľmi pekne poďakovať škole za finančnú podporu, ktorú Katke a Vege poskytla.